Bio

Jan-Paul Buijs (1984) is een acteur, theatermaker, zanger en scenarioschrijver. Na zijn middelbare school in Utrecht volgde Jan-Paul de Vooropleiding Theater Utrecht. Daarna studeerde hij aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie, waar hij in 2007 zijn diploma haalde.
Sinds zijn afstuderen werkt hij als acteur bij verschillende toneelgezelschappen (o.a. Toneelschuur Producties, het Nationale Toneel, Orkater, Theater het Amsterdamse Bos, Toneelgroep Maastricht) in samenwerking met regisseurs als Paul Knieriem, Michiel de Regt, Gerardjan Rijnders, Franz Marijnen, Lidwien Roothaan, Frances Sanders e.a.
Daarnaast is Jan-Paul sinds 2008 als theatermaker verbonden aan het makerscollectief Circus Treurdier, waarmee hij vele muziektheaterproducties schreef en speelde. Ook maakte hij met deze groep de gelauwerde VPRO-serie TreurTeeVee, waarin hij verschillende personages speelt.
Voor zijn acteerwerk in het tweede seizoen van TreurTeeVee werd Jan-Paul genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Acteur Televisiedrama.
Als film/tv-acteur was hij ook te zien in Billy, het regiedebuut van Theo Maassen en de succesvolle telefilm Hiernamaals (regie en scenario Willem Bosch).
Verder kun je Jan-Paul ook tegenkomen in de internationale kaskraker Spiderman: Far From Home, waarin hij een klein rolletje heeft. Of als Dirk Praal, een van de hoofdrollen in de NPO-serie Swanenburg.

Naast acteur is Jan-Paul ook zanger. In die hoedanigheid trad hij op in verschillende concerten en muziektheatervoorstellingen, zoals de paradevoorstelling Hauser Orkater Tribuut (2010), de Judas Passion (2011), de Nachtmissen van Circus Treurdier. En met zijn trio De Joke’s.

Eerder dit jaar was hij te zien in de succesvolle familievoorstelling Wolfgang, het Wonderjong, in regie van Pieter Kramer.

Afgelopen november zong Jan-Paul in de concertreeks Op Maarten! De Een-Na-Laaste, een hommage aan de zanger en liedschrijver Maarten van Roozendaal.

Vanaf januari 2024 komt de Treurdiervoorstelling BAAAAAA terug naar de theaters. Voor zijn rol in deze productie werd Jan-Paul genomineerd voor de Louis d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol.

Daarnaast is Jan-Paul te zien in het tweede seizoen van de serie Swanenburg, dat vanaf 25 december te zien is op NPO 1.