Bio

Jan-Paul Buijs (1984) is een acteur, theatermaker, zanger en scenarioschrijver. Na zijn middelbare school in Utrecht volgde Jan-Paul de Vooropleiding Theater Utrecht. Daarna studeerde hij aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie, waar hij in 2007 zijn diploma haalde.
Sinds zijn afstuderen werkt hij als acteur bij verschillende toneelgezelschappen (o.a. Toneelschuur Producties, het Nationale Toneel, Orkater, Theater het Amsterdamse Bos) in samenwerking met regisseurs als Paul Knieriem, Michiel de Regt, Gerardjan Rijnders, Franz Marijnen, Lidwien Roothaan, Frances Sanders e.a.
Daarnaast is Jan-Paul sinds 2008 als theatermaker verbonden aan het makerscollectief Circus Treurdier, waarmee hij vele muziektheaterproducties schreef en speelde. Ook maakte hij met deze groep de gelauwerde VPRO-serie TreurTeeVee, waarin hij verschillende personages speelt.
Voor zijn acteerwerk in het tweede seizoen van TreurTeeVee werd Jan-Paul genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Acteur Televisiedrama.
Als film/tv-acteur was hij ook te zien in Billy, het regiedebuut van Theo Maassen en de succesvolle telefilm Hiernamaals (regie en scenario Willem Bosch).
Verder kun je Jan-Paul ook tegenkomen in de internationale kaskraker Spiderman: Far From Home, waarin hij een klein rolletje heeft. Volgend jaar zal Jan-Paul te zien zijn in de televisieserie Swanenburg, waarin hij een van de hoofdrollen speelt.

Naast acteur is Jan-Paul ook zanger. In die hoedanigheid trad hij op in verschillende concerten en muziektheatervoorstellingen, zoals de paradevoorstelling Hauser Orkater Tribuut (2010), de Judas Passion (2011) en de Nachtmissen van Circus Treurdier. In 2019 zong Jan-Paul in de concertreeks Op Maarten! – een hommage aan Maarten van Roozendaal.